technika
dodano: 2015-10-22
Podwodne truskawki

ROLNICTWO

Podwodne truskawki

Brak ziemi uprawnej? Wystarczy dostęp do morza

Sześć metrów pod powierzchnią Morza Śródziemnego trwa eksperymentalna uprawa roślin umieszczonych w przezroczystych plastikowych bąblach. Truskawki, bazylia, fasola i pomidory rosną jak szalone we wnętrzu swych podwodnych domów wypełnionych powietrzem. Woda wokół zapewnia stałą temperaturę oraz idealną wilgotność, którą tak trudno uzyskać na lądzie. Słodka woda ciurka do środka balonów – jej źródłem jest woda morska, która paruje, a potem się skrapla. Podwodne szklarnie w pobliżu włoskiego wybrzeża to być może forpoczta morskiego rolnictwa. Projekt realizuje Ocean Reef Group, firma produkująca sprzęt dla nurków. Jej prezes Sergio Gamberini postanowił założyć takie uprawy hydroponiczne, gdy po pierwszych próbach okazało się, że idea wcale nie jest taka szalona. Chciałby teraz zarazić swoim pomysłem te kraje, które mają dostęp do ciepłych mórz, ale brakuje im ziem uprawnych. Gamberini otrzymał już propozycje współpracy między innymi od Arabii Saudyjskiej i Malediwów. Jego syn, Luca Gamberini, podkreśla jednak, że to dopiero pierwsze próby. „Nasz pomysł jest dość utopijny” – przyznaje.

Sabrina Imbler

źródło zdjęcia: https://collectively.org/en/topic/ocean-reef-group/

Więcej w miesięczniku „Świat Nauki" nr 11/2015 »
Drukuj »
Komentarze
Dodany przez: magento | 2015-12-21
haha myślę, że z takim projektem wygrałabym wszystkie możliwe dofinansowania ncbr :) no ale póki co mam bardziej przyziemny plan w głowie, mam nadzieję, że uda się dostać dotację
Aktualne numery
07/2018
10/2017 - specjalny
Kalendarium
Lipiec
18
W 1898 r. Maria Skłodowska-Curie i Piotr Curie poinformowali o odkryciu polonu.
Warto przeczytać
Zmyl trop to użyteczna, ale i pełna powabu oraz przekonująca, kieszonkowa esencja wszystkiego, co chcielibyście wiedzieć o obronie przed inwigilacją.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: 2015-10-22
Podwodne truskawki

ROLNICTWO

Podwodne truskawki

Brak ziemi uprawnej? Wystarczy dostęp do morza

Sześć metrów pod powierzchnią Morza Śródziemnego trwa eksperymentalna uprawa roślin umieszczonych w przezroczystych plastikowych bąblach. Truskawki, bazylia, fasola i pomidory rosną jak szalone we wnętrzu swych podwodnych domów wypełnionych powietrzem. Woda wokół zapewnia stałą temperaturę oraz idealną wilgotność, którą tak trudno uzyskać na lądzie. Słodka woda ciurka do środka balonów – jej źródłem jest woda morska, która paruje, a potem się skrapla. Podwodne szklarnie w pobliżu włoskiego wybrzeża to być może forpoczta morskiego rolnictwa. Projekt realizuje Ocean Reef Group, firma produkująca sprzęt dla nurków. Jej prezes Sergio Gamberini postanowił założyć takie uprawy hydroponiczne, gdy po pierwszych próbach okazało się, że idea wcale nie jest taka szalona. Chciałby teraz zarazić swoim pomysłem te kraje, które mają dostęp do ciepłych mórz, ale brakuje im ziem uprawnych. Gamberini otrzymał już propozycje współpracy między innymi od Arabii Saudyjskiej i Malediwów. Jego syn, Luca Gamberini, podkreśla jednak, że to dopiero pierwsze próby. „Nasz pomysł jest dość utopijny” – przyznaje.

Sabrina Imbler

źródło zdjęcia: https://collectively.org/en/topic/ocean-reef-group/