Człowiek (173)
Ellen Ruppel Shell | 2019-11-26
„Ultraprzetworzona” żywność wyzwala sygnały nerwowe, które powodują, że chcemy jeść więcej i więcej. KEVIN HALL, ZAJMUJĄCY SIĘ ŻYWIENIEM, dziedziną często budzącą kontrowersje, stara się zachować spokój. Mówi, że jest bardziej rozbawiony niż sfrustrowany „kurczowym trzymaniem się przez wielu naukowców ich ukochanych teorii, nawet wobec przytłaczających dowodów, że są one błędne”.
2019-11-15
W połowie września w bułgarskiej Sofii odbył się kolejny finał EUCYS, czyli bardzo prestiżowego Konkursu UE dla Młodych Naukowców. Na zgłoszenia do kolejnej edycji uczniowie mają czas do połowy grudnia.
2019-11-08
W Polsce ukazuje się kolejna książka znanego amerykańskiego astrofizyka i popularyzatora nauki – Neila deGrasse’a Tysona. Po „Astrofizyce dla zabieganych” i „Kosmicznych zachwytach” czas na „Kosmiczne rozterki”!
Christof Koch | 2019-10-23
Eksperyment, w którym częściowo ożywiono mózgi świń zabitych w rzeźni, rodzi pytanie, kiedy dokładnie kończy się życie.
2019-10-16
Głosuj na najciekawszy projekt finalistów Konkursu Naukowego E(x)plory. Modyfikacja skrzydła samolotu zwiększająca bezpieczeństwo, bioniczna proteza ręki, sygnalizator palenia odpadami toksycznymi – to przykłady innowacyjnych rozwiązań stworzonych przez Finalistów Konkursu Naukowego E(x)plory, które wezmą udział w internetowym plebiscycie Innowator Jutra.
2019-10-04
Firma StatSoft Polska zaprasza wszystkich zainteresowanych statystyką i wykorzystaniem nowoczes­nych metod analizy danych do udziału w XXIII konferencji.
1
2345678910»
Aktualne numery
01/2020
10/2018 - specjalny
Kalendarium
Styczeń
18
W 1921 r. urodził się Yōichirō Nambu, amerykański fizyk pochodzenia japońskiego, laureat Nagrody Nobla.
Warto przeczytać
Michael Hebb to współtwórca popularnego na Zachodzie ruchu, w ramach którego ludzie, znajomi lub nieznajomi, spotykają się przy stole, by porozmawiać o śmierci. Tak jak o życiu, normalnie. Gdybyś mógł przedłużyć swoje życie, to o jak długo? Jak wygląda dobra śmierć? Jak chciałbyś być wspominany?

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: