

ASTRONOMIA
Zbyt duże na nasz Wszechświat
Arianna S. Long
IMMUNOLOGIA
Jak COVID-19 niszczy nasz układ odpornościowy
Akiko Iwasaki i Patrick Wong
ZDROWIE PUBLICZNE
Jakie naprawdę żniwo zbiera COVID-19?
Christie Aschwanden
ASTRONOMIA
Zbyt duże na nasz Wszechświat
Szybkość rozrostu najstarszych gromad galaktyk wydaje się sprzeczna z kosmicznymi prawami fizyki.
Arianna S. Long
IMMUNOLOGIA
Jak COVID-19 niszczy nasz układ odpornościowy
Wirus świetnie się rozwija dzięki podkopywaniu systemu obrony chemicznej organizmu.
Akiko Iwasaki i Patrick Wong
ZDROWIE PUBLICZNE
Jakie naprawdę żniwo zbiera COVID-19?
Prezydent Trump, kongresmeni i fanatyczni zwolennicy teorii spiskowych rozpowszechniają mity. Ale trzy fakty wskazują wyraźnie, że zgonów było więcej niż 230 tys.
Christie Aschwanden
PALEONTOLOGIA
Prawdziwy dylofozaur
Drobiazgowe badanie pamiętnego dinozaura z Parku Jurajskiego ukazało zupełnie inne zwierzę od tego, które widzieliśmy na filmie.
Matthew A. Brown i Adam D. Marsh
ZASOBY NATURALNE
Woda ze szczytów
Dane z najwyższych łańcuchów górskich pokazują, że zasoby wody pitnej, z których korzystają 2 mld ludzi, zaczynają się kurczyć.
Walter Immerzeel
MEDYCYNA
Złośliwi naciągacze
Życie komórek opiera się na kooperacji. Gdy któraś z nich łamie reguły, rozwija się rak.
Athena Aktipis
PLANETOLOGIA
Dynamiczna planeta
Przez 15 lat swego działania Mars Reconnaissance Orbiter zmienił nasz sposób postrzegania Czerwonej Planety.
Clara Moskowitz
Wokół nauki
Ważna wiedza – nie siła
Redakcja Scientific American
Skaner
Mały krab, wielki szkodnik. Nauka wegetarianizmu. Dlaczego giną pszczoły. Jak zmierzyć sekwoję? Drobne, ale destrukcyjne. Pasożyty sprzed 80 mln lat. Jak mądrze wykorzystywać El Niño. Tropiciel ze smartfonem. Energochłonny pisk
Zdrowie
Czy naprawdę starzejemy się wolniej?
Claudia Wallis
Metrum
List do roku 2050
Alison Hawthorne Deming
Umysł giętki
Logika domina
Marek Penszko
Obserwacje
Czy eksploracja kosmosu może nas zjednoczyć?
Naomi Oreskes
Forum
Ziemia ma gorączkę
Jordan Salama
Faktograf
Większa bieda, wyższy poziom cholesterolu
Mark Fischetti i Jen Christiansen
Ex libris
Warto wiedzieć
Z archiwum Scientific American

