Polecamy
nauki ścisłe | 2018-07-30
Świat mechaniki kwantowej jest dziwny i probabilistyczny, podczas gdy w naszej rzeczywistości zdarzenia są dobrze określone.
wszechświat | 2018-05-28

Dzięki nowej metodzie wielonośnikowej, polegającej na jednoczesnej rejestracji promieniowania elektromagnetycznego, cząstek i fal grawitacyjnych powstałych w trakcie tego samego zjawiska kosmicznego, astronomowie zyskali pełniejszy obraz największych tajemnic Wszechświata

ziemia | 2018-05-25

Orangutany wykorzystują ekstrakty z roślin do łagodzenia bólu kończyn

Aktualności
ziemia | 2017-04-27
Rzadkie gatunki porostów zagrożone przez podnoszące się morza mogą zostać przeniesione wyżej.
człowiek | 2017-02-13
Wszystko to, co czyni nas ludźmi, mieści się w 1,4 kg żółtawej tkanki, która tworzy ludzki mózg. To tutaj powstają nasze myśli, tu odczuwamy miłość lub nienawiść...
ziemia | 2016-10-25
Przekroczyliśmy już cztery z dziewięciu progów wytrzymałościowych planety – ostrzegają naukowcy. 
człowiek | 2016-09-23
W marcu przedstawiciele Księgi Rekordów Guinnessa pojechali do Haify w Izraelu, aby odwiedzić emerytowanego producenta słodyczy, Yisraela Kristala – najstarszego człowieka na świecie.
człowiek | 2016-09-23
Ten pomysł narodził się w Meksyku w roku 2000. Był dziełem czystej improwizacji Paula Crutzena, jednego z najwybitniejszych uczonych świata. Ten holenderski myśliciel głosił pogląd, że wojna jądrowa na pełną skalę może doprowadzić do „zimy nuklearnej”.
wszechświat | 2016-09-23
Nadal nie wiemy, jakie warunki są potrzebne do powstania życia; może okazać się, że występuje ono bardzo rzadko
«3456789101112»
Aktualne numery
08/2018
10/2017 - specjalny
Kalendarium
Sierpień
16
W 1858 r. Królowa brytyjska Wiktoria Hanowerska i 15. prezydent USA James Buchanan, Jr. zainaugurowali transatlantycki kablel telegraficzny, wymieniając telegramy z pozdrowieniami.
Warto przeczytać
Czy znasz powiedzenie że matematykowi do pracy wystarczy kartka, ołówek i kosz na śmieci? To nieprawda! Pasjonującą, efektowną i praktyczną matematykę poznaje się dopiero w laboratorium.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: