technika
Autor: Rachel Feltman | dodano: 2014-02-26
Mikromaszyny dla barmana

Naukowcy i mistrzowie sztuki kulinarnej projektują niezwykłe akcesoria inspirowane przyrodą.

Znalezienie owada w kieliszku z koktajlem dla nikogo nie byłoby miłą niespodzianką. Jednak jeden ze sławnych kucharzy oraz zespół badaczy z Massachusetts Institute of Technology mają nadzieję, że sprytne akcesoria do napojów alkoholowych, które naśladują wodne żyjątka, wywołają zachwyt, a nie obrzydzenie.

Niewielki gadżet o opływowym kształcie potrafi do dwóch minut pływać po powierzchni drinka, poruszając się dzięki sztuczce zaczerpniętej z natury. Jego wnętrze zawiera zbiorniczek z wysokoprocentowym alkoholem, który stopniowo jest uwalniany do koktajlu przez nacięcie na jednym z końców. Różnica w stężeniu alkoholu wywołuje gradient napięcia powierzchniowego, który, dzięki efektowi Marangoniego, napędza łódeczkę. Wiele owadów żyjących na powierzchni wody porusza się na tej samej zasadzie, z tym że zamiast rozlewać wokół siebie Bacardi 151, wydzielają związki chemiczne, które zmieniają napięcie powierzchniowe pod ich odnóżami.

Ta niezwykła maszyna to owoc wykładu na temat związków nauki i sztuki kulinarnej, jaki mistrz José Andrés wygłosił na Harvard University. Wśród słuchaczy był John Bush, profesor matematyki stosowanej w MIT, który zaproponował wspólne poszukiwanie nowatorskich rozwiązań do zastosowania w kuchni. „Spora część moich badań dotyczy napięcia powierzchniowego – wyjaśnia Bush – które jest odpowiedzialne za wiele interesujących zjawisk spotykanych w kuchni lub przy barze.”

Innym gadżetem, który zaprojektowali badacze, jest pipeta o kształcie kwiatu, którą można wykorzystać podczas posiłku, aby zwilżyć język paroma kroplami neutralizującego smak koktajlu. Wyjmowana z cieczy pipeta zamyka swoje płatki, zatrzymując kroplę we wnętrzu. Przyrząd działa odwrotnie niż niektóre kwiaty pływające, na przykład lilie wodne, które zamykają płatki i zatrzymują w środku powietrze, kiedy poziom wody się podnosi. Bush, Andrés i ich współpracownicy opisali swoje pomysły na łamach czasopisma Bioinspiration & Biomimetics.

Badacze, korzystając z drukarki 3D, najpierw wykonali prototypy gadżetów, a następnie formy, dzięki którym Andrés i jego zespół może wykonywać łódki i pipety z żelatyny i cukru. „Nasze konstrukcje nie tylko działają i wyglądają estetycznie, ale są też jadalne” – mówi Bush.

Więcej w miesięczniku „Świat Nauki" nr 03/2014 »
Drukuj »
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.
Aktualne numery
11/2017
10/2017 - specjalny
Kalendarium
Listopad
19
W 1912 r. urodził się George Emil Palade, amerykański cytolog, laureat Nagrody Nobla.
Warto przeczytać
Czy znasz powiedzenie że matematykowi do pracy wystarczy kartka, ołówek i kosz na śmieci? To nieprawda! Pasjonującą, efektowną i praktyczną matematykę poznaje się dopiero w laboratorium.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Autor: Rachel Feltman | dodano: 2014-02-26
Mikromaszyny dla barmana

Naukowcy i mistrzowie sztuki kulinarnej projektują niezwykłe akcesoria inspirowane przyrodą.

Znalezienie owada w kieliszku z koktajlem dla nikogo nie byłoby miłą niespodzianką. Jednak jeden ze sławnych kucharzy oraz zespół badaczy z Massachusetts Institute of Technology mają nadzieję, że sprytne akcesoria do napojów alkoholowych, które naśladują wodne żyjątka, wywołają zachwyt, a nie obrzydzenie.

Niewielki gadżet o opływowym kształcie potrafi do dwóch minut pływać po powierzchni drinka, poruszając się dzięki sztuczce zaczerpniętej z natury. Jego wnętrze zawiera zbiorniczek z wysokoprocentowym alkoholem, który stopniowo jest uwalniany do koktajlu przez nacięcie na jednym z końców. Różnica w stężeniu alkoholu wywołuje gradient napięcia powierzchniowego, który, dzięki efektowi Marangoniego, napędza łódeczkę. Wiele owadów żyjących na powierzchni wody porusza się na tej samej zasadzie, z tym że zamiast rozlewać wokół siebie Bacardi 151, wydzielają związki chemiczne, które zmieniają napięcie powierzchniowe pod ich odnóżami.

Ta niezwykła maszyna to owoc wykładu na temat związków nauki i sztuki kulinarnej, jaki mistrz José Andrés wygłosił na Harvard University. Wśród słuchaczy był John Bush, profesor matematyki stosowanej w MIT, który zaproponował wspólne poszukiwanie nowatorskich rozwiązań do zastosowania w kuchni. „Spora część moich badań dotyczy napięcia powierzchniowego – wyjaśnia Bush – które jest odpowiedzialne za wiele interesujących zjawisk spotykanych w kuchni lub przy barze.”

Innym gadżetem, który zaprojektowali badacze, jest pipeta o kształcie kwiatu, którą można wykorzystać podczas posiłku, aby zwilżyć język paroma kroplami neutralizującego smak koktajlu. Wyjmowana z cieczy pipeta zamyka swoje płatki, zatrzymując kroplę we wnętrzu. Przyrząd działa odwrotnie niż niektóre kwiaty pływające, na przykład lilie wodne, które zamykają płatki i zatrzymują w środku powietrze, kiedy poziom wody się podnosi. Bush, Andrés i ich współpracownicy opisali swoje pomysły na łamach czasopisma Bioinspiration & Biomimetics.

Badacze, korzystając z drukarki 3D, najpierw wykonali prototypy gadżetów, a następnie formy, dzięki którym Andrés i jego zespół może wykonywać łódki i pipety z żelatyny i cukru. „Nasze konstrukcje nie tylko działają i wyglądają estetycznie, ale są też jadalne” – mówi Bush.