Świat Nauki 10/2013
W numerze m.in.:
Numer specjalny żywność
Ekologia

Jak (i dlaczego) należy jeść gatunki inwazyjne; Bun Lai
Neurobiologia
Uzależnieni od jedzenia; Paul J. Kenny
Żywienie
Wszystko, co wiesz o kaloryczności potraw, to fałsz; Rob Dunn
Fizjologia
Od czego stajemy się grubi; Gary Taubes
Biotechnologia
GMO, czyli diabeł wcielony?; David H. Freedman
Pełny spis treści

Numer specjalny żywność

Wstęp

Wszystko o jedzeniu

Jedzenie to proces niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mimo że jemy codziennie, nadal  kryje ono wiele tajemnic. W tym numerze specjalnym próbujemy „rozgryźć” pozornie łatwe zagadnienia, na które nie ma prostych odpowiedzi. Dlaczego jemy określone zwierzęta, a innych unikamy? Czemu tyjemy? Jaki wpływ miało jedzenie na ewolucję człowieka? Czy genetycznie modyfikowane uprawy są dobre, czy złe? Kto pierwszy uwarzył piwo, a kto zaczął palić ziarna kawy?

O naszej miłości do jedzenia

Ekologia
Jak (i dlaczego) należy jeść gatunki inwazyjne
Jaka jest najlepsza metoda kontroli ekologicznych szkodników? Trzeba nakarmić nimi największego drapieżnika świata, czyli nas!
Bun Lai

Neurobiologia
Uzależnieni od jedzenia
Z nowych badań mózgu wynika, w jaki sposób cukry i tłuszcze mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości.
Paul J. Kenny

Ewolucja
Zadziwiające (czasem z lekka obrzydliwe) dzieje przetworzonej żywności
Wmawia się nam, że jest to zgubny czynnik, winny epidemii otyłości i upadkowi małych gospodarstw i firm. A przecież ludzie „przetwarzają” żywność od niemal dwóch milionów lat!
Evelyn Kim

Jak jedzenie nas zmienia

Żywienie
Wszystko, co wiesz o kaloryczności potraw, to fałsz
Proces trawienia jest zbyt skomplikowany, by dało się go opisać prostymi liczbami. Dane umieszczane na etykietach produktów żywnościowych mogą być błedne.
Rob Dunn

Fizjologia
Od czego stajemy się grubi
Rygorystycznie kontrolowane badania pozwolą wkrótce ostatecznie wyjaśnić, co tak naprawdę powoduje otyłość – nadmiar kalorii czy złe węglowodany.
Gary Taubes

Antropologia
Nasza pierwsza pieczeń
Blisko dwa miliony lat temu człowiek zaczął przyrządzać pierwsze „dania z grilla”. Te gorące posiłki, według antropologa Richarda Wranghama, sprawiły, że staliśmy się ludźmi.
Wywiad Kate Wong

Przyszłość wytwarzania żywności

Ochrona przyrody
Powrót dzikich
Restytucja rodzimych gatunków pszczół może uchronić amerykańskie rolnictwo od zapaści.
Hillary Rosner

Mikrobiologia
Supergleba
Zaprzęgnięcie glebowych bakterii i grzybów do pomocy roślinom uprawnym ograniczy konieczność intensywnego nawożenia i stosowania pestycydów.
Richard Conniff

Biotechnologia
GMO, czyli diabeł wcielony?
Zwolennicy genetycznego modyfikowania roślin uprawnych twierdzą, że to jedyny sposób na wyżywienie naszej rosnącej populacji na przeludnionej i ocieplającej się Ziemi. Krytycy ostrzegają, że igramy z naturą. Kto ma rację?
David H. Freedman

Stałe rubryki

Wokół nauki
Jak walczyć z lękiem przed GMO?
Redakcja Scientific American

Skaner
Polubić sępy.
Rozszyfrować chorobę.
Mars nie taki wrażliwy.
Drapieżniki a węgiel.
Coś nie tak z Drogą Mleczną.
Metan w kranie.
Ciepło z wnętrza.
Narządy z drukarki.
Pić czy nie pić (mleka)?
Ocalić śpiewającego psa.

Forum
Proszę, reanimujcie!
George Church

TechnoFakty
Musisz to mieć! Czyżby?
David Pogue

Zdrowie
Ołowiana niemoc
Ingfei Chen

Umysł giętki
Linijki w kreski ubogie
Marek Penszko

Głos sceptyka
Manowce otwartego umysłu
Michael Shermer

Anty(po)waga
Nie każdy przestępca jest Fantomasem
Steve Mirsky

Ex libris

Faktograf
Zamorska sałatka
Mark Fischetti

Warto wiedzieć

Z archiwum Scientific American

Aktualne numery
11/2017
10/2017 - specjalny
Kalendarium
Listopad
17
W 1833 r. urodził się Lucjan Rydel, polski lekarz, okulista, profesor i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Warto przeczytać
Chwila bez biologii… nie istnieje. W nas i wokół nas kipi życie. Dlaczego by wobec tego nie poznać go bliżej, najlepiej we własnym laboratorium? By nie sięgać daleko, można zacząć od siebie.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: