Polecamy
technika | 2017-10-30

Im więcej pistoletów i strzelb, tym więcej morderstw i gwałtów – wskazują kolejne badania, których wyniki próbują jednak podważyć zwolennicy powszechnego dostępu do broni palnej.

ziemia | 2017-08-29
Aby uchronić świat przed głodem, naukowcy próbują ingerować w złożone zależności łączące rośliny z mikroorganizmami, szkodnikami, składnikami odżywczymi i innymi elementami fitobiomu.
człowiek | 2017-07-25

Rewolucja techniczna pozwala na wgląd w to, w jaki sposób mózg wiąże ze sobą wspomnienia – w proces, który ma kluczowe znaczenie dla rozumienia i organizowania świata, który nas otacza.

Aktualności
człowiek | 2012-10-17
Dzieci nazbyt kontrolowane  uczą się może lepiej, ale są podatniejsze na depresję.
człowiek | 2012-10-17
Wkrótce otrzymamy prosty test do badania indywidualnego tempa starzenia się.
technika | 2012-10-17
Co tak naprawdę kręci fanów techniki?
nauki ścisłe | 2012-10-17

Kuchenki mikrofalowe stosuje się do podgrzewania potraw, wykorzystując do tego celu promieniowanie mi­krofalowe – fale elektromagne­tyczne o długości rzędu kilku lub kilkunastu centymetrów. Te w kuchence mają ..

człowiek | 2012-10-17
Łączenie częstych zabiegów higienicz­nych z aż tak tragicznymi skutkami wy­daje się przesadą, mimo to w tej powta­rzanej zwłaszcza przez dzieci wymówce tkwi ziarno prawdy. Zdrowie skóry w dużej mierze zależy od stopnia jej nawilżenia.
człowiek | 2012-10-17
Wzrostowi dobrobytu w wielu krajach świata towarzyszy epidemia otyłości. Od lat wiąże się ją z nadmiernym spożyciem kalorii, ale wiadomo, że nie jest to cała prawda, czego jaskrawym dowodem było odkrycie leptyny...
«32333435
36
3738394041»
Aktualne numery
11/2017
10/2017 - specjalny
Kalendarium
Listopad
22
W 1904 r. urodził się Louis Néel, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla.
Warto przeczytać
Historia Polski pełna jest mitów, półprawd, przemilczeń i niedomówień. Różne jej wątki bywały w ciągu wieków retuszowane, poprawiane i wygładzane, by w końcu przybrać postać miłej dla ucha opowieści – stawały się narodowymi mitami.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: